realistisch
vandaag komen we niet meer thuis
Vandaag komen we niet meer thuis, geschreven door Enne Koens (vanaf ca. 10 jaar).
Als de tienjarige Mirza uit school komt, staat zijn vader opeens bij het hek. Dat is vreemd, want normaal loopt Mirza altijd zelf naar huis. Dan ziet hij ook nog dat hun auto helemaal vol zit. Wat is er aan de hand?
Zonder uitleg rijden ze urenlang weg uit de stad. Zijn vader zwijgt. Mirza voelt zich verward. Waar gaan ze naartoe? Waarom mag hij niets weten?
Eén ding weet Mirza zeker:
Hij wil terug naar huis.
Tijdens de reis ontdekt hij dat zijn vader iets voor hem verborgen heeft gehouden. Iets wat alles verandert.
Een spannend en ontroerend boek over vluchten, vertrouwen en de band tussen vader en zoon. Voor kinderen die houden van echte verhalen met geheimen en verrassingen.

Beste broers

Beste broers, geschreven door Jowi Schmitz (vanaf ca. 9 jaar).
Raf en Robbie verhuizen van de drukke stad naar de boerderij van hun opa en oma. Hun ouders hebben het vooral druk met zichzelf, dus letten ze niet op wat de jongens doen. Ook letten zij niet op opa, die diep in het bos aan een geheimzinnige toren bouwt.
Als oma opeens ziek wordt, verandert alles. Raf en Robbie moeten niet alleen voor zichzelf zorgen, maar ook voor hun opa. Hij lijkt namelijk iets te verbergen. Iets waar ze pas achter komen als het bijna te laat is.
Kunnen Raf en Robbie hun opa op tijd redden? Wat is er toch zo bijzonder aan die toren in het bos?
Een spannend en ontroerend verhaal over familie, vindingrijkheid en durven opkomen voor wie je lief is.
briefjes voor Pelle
Briefjes voor Pelle, geschreven door Marlies Slegers (vanaf ca. 10 jaar).
Pelle is hoogbegaafd en weet heel veel. Als hij verdrietig is, helpt het hem om bijzondere weetjes op te sommen. Wist je dat mieren samen een vlot kunnen bouwen, of dat er een moeilijk woord bestaat voor de angst dat pindakaas aan je gehemelte blijft plakken?
Een jaar na het overlijden van zijn vader krijgt Pelle een mysterieuze schoenendoos. Deze schoenendoos zit vol briefjes met opdrachten en kleine ingepakte voorwerpen van zijn vader. Pelle besluit: hij gaat ze allemaal uitvoeren.
Wat volgt is een bijzondere reis vol grappige momenten, onverwachte ontmoetingen en kleine stapjes richting iets nieuws. Tijdens het uitvoeren van de opdrachten, komen er mensen op zijn pad die Pelle en zijn moeder langzaam helpen om het leven weer een beetje licht te laten voelen.
Een ontroerend, emotioneel, grappig en hoopvol verhaal over verlies, vriendschap en opnieuw durven leven. Voor kinderen die houden van boeken met een warm hart en een beetje magie van het echte leven.

Alles komt goed, altijd

Alles komt goed, altijd - geschreven door Kathleen Vereecken (vanaf ca. 11 jaar)
"Alles komt goed, altijd" is een aangrijpend verhaal van Kathleen Vereecken, dat zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het boek vertelt het verhaal van Alice, een tienjarig meisje uit Ieper, dat de ingrijpende gevolgen van de oorlog ervaart. Wanneer het oorlogsgeweld steeds dichterbij komt, ziet Alice zich samen met haar familie gedwongen te vluchten, wat hun leven voorgoed verandert. In het verhaal staan thema’s als verlies, hoop en de kracht van menselijke veerkracht in zware tijden centraal.
Misjka
Misjka, geschreven door Edward van de Vendel & Anoush Elman (vanaf ca. 8 jaar).
Eindelijk hebben Roya en haar familie een echt huis in Nederland. Bij een huis hoort een huisdier, vindt Roya. Het wordt een klein, zacht dwergkonijntje: Misjka.
Misjka wordt Roya’s maatje. Ze vertelt hem alles! Alles over school, over haar broers, en langzaam ook over de reis die ze maakte toen ze moest vluchten uit haar land. Sommige dingen weet ze nog goed. Andere zijn vervaagd, maar praten met Misjka helpt.
Tot hij op een dag zomaar verdwenen is. Roya moet op zoek, niet alleen naar haar konijn, maar ook naar wat ze eigenlijk is kwijtgeraakt van vroeger.

Mees Kees op kamp!

Mees Kees op kamp, geschreven door Mirjam Oldenhave (vanaf ca. 8 jaar).
De klas van Mees Kees mag op kamp!
Tenminste… volgens Dreus is het geen kamp, maar een “leerzame werkweek”. Ze heeft een streng werkplan gemaakt, vol serieuze opdrachten en museumbezoeken.
Gelukkig is daar Mees Kees. Die weet wel hoe je leren leuk maakt, want zwemmen in de zee dat is ook een soort werk.
Zeesterren bestudeer je natuurlijk niet in een boek – die bekijk je van dichtbij, met natte voeten en zand tussen je tenen.
Al snel verandert de werkweek in het leukste kamp ooit met spelletjes, grapjes, een kampvuur en avonturen waar zelfs Dreus geen lesplan voor heeft.
Iedereen denkt hetzelfde: was het maar geen werkweek, maar een werkmaand. Of beter nog: een werkjaar!
Tip: dit boek is verfilmd. Leuk om na het lezen te bekijken.
Oorlogsgeheimen
Oorlogsgeheimen, geschreven door Jacques Vriens (vanaf ca. 10 jaar).
Tuur is elf en woont in een rustig dorp, tot de dag waarop de Duitse soldaten alles overnemen. In het begin lijkt het nog spannend, alsof het een groot avontuur is.
Langzaam ontdekt Tuur dat de oorlog veel minder leuk en veel gevaarlijker is dan hij dacht. Achter elke deur lijkt een geheim te schuilen. De volwassenen praten zacht, verbergen dingen en vertrouwen niet iedereen meer. Zelfs hun meester blijkt niet te zijn wie Tuur altijd dacht.
Op een dag vertelt Maartje hem iets wat alles verandert. Haar geheim is groot, gevaarlijk en maakt de oorlog ineens heel echt.
Een aangrijpend en spannend verhaal over vriendschap, moed en opgroeien in een wereld vol geheimen en gevaar.
Tip: dit boek is verfilmd. Leuk om na het lezen te bekijken.

Het kleine heelal

Het kleine heelal, geschreven door Annejan Mieras (vanaf ca. 10 jaar).
Raaf heeft vette pech. Ze is geschorst op school, haar vader zit ergens vast in het buitenland en tot overmaat van ramp is er een lekkage in hun appartement. Ze belandt dan ook samen met haar moeder, in een oude caravan op camping. Dit noemen zij Het kleine heelal. Het is herfst, het regent vaak, en Raaf voelt zich alleen. Haar moeder moet gewoon werken, haar beste vriendin Miracle is op school, en Raaf zelf? Die dwaalt een beetje rond.
Toch wordt het alles behalve saai. Op een dag ziet ze Nicolaas, de zoon van de campingbaas, verdwijnen in het bos achter de caravans. Waarom doet hij zo geheimzinnig? Waarom ontwijkt haar moeder steeds haar vragen over haar vader?
Langzaam maar zeker komt Raaf erachter dat er veel meer speelt dan ze dacht. De dagen worden korter en de caravan voelt koud. Dan begint er van alles te borrelen: vragen, vermoedens, en een vriendschap die ze niet had zien aankomen.
alaska
Alaska, geschreven door Anna Woltz (vanaf 11 jaar).
Parker mist haar hond Alaska. Sinds haar broertje allergisch bleek te zijn, moest Alaska weg. Dat deed meer pijn dan ze had gedacht. Nu begint Parker aan haar eerste dag op een nieuwe school, en dat is al moeilijk genoeg. Ze wil het liefst niemand spreken en vooral niet opvallen.
Dan gebeurt er iets wat alles op z’n kop zet: in de klas zit een jongen met een hulphond. De hulphond is… Alaska.
Sven is de naam van de klasgenoot. Hij lijkt best aardig te zijn, maar Parker voelt vooral boosheid. Hoe durft hij zomaar met haar hond rond te lopen? Ze wil Alaska terug of in ieder geval weer contact. Hoe doe je dat, als je elkaar niet vertrouwt? Als je elkaar liever ontwijkt?

De zee kwam door de brievenbus

De zee kwam door de brievenbus, geschreven door Selma Noort (vanaf ca. 9 jaar).
Het is midden in de nacht wanneer Liesje wakker wordt van haar moeder. Buiten raast de storm en de wind giert om het huis. Het is ijskoud. Mama zegt haastig: ‘Snel, kleed je aan. De zee komt. De dijk is kapot.’ Samen met haar zus sjouwt Liesje spullen naar boven, maar waarom eigenlijk? Denken papa en mama echt dat het water helemaal tot in huis zal komen?
Dat de zee zó sterk is?
In dit boek vertelt Liesje haar verhaal over de watersnoodramp die zij als klein meisje heeft meegemaakt.